Kezdőlap arrow Műv. Ház és Könyvtár arrow Művelődési Ház
 
Művelődési Ház

6.    Az együtt élő másságok kultúráinak közvetítése és fejlesztése

„A különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése.”

Ide tartozik a másságok megismertetését, a kölcsönös tolerancia és empátia kialakulását célzó és segítő közművelődési törekvések összessége (etnikai, kulturális, vallási, civilizációs másságok).

A település jellemző kisebbsége a cigányság. A cigánybált segítettük technikával, a helyszín biztosításával. A helyi tehetséges kisebbségi gyermek alkotóknak bemutatkozási lehetőséget biztosítunk, amennyiben igény van rá.

7.    Közhasznú kulturális szolgáltatások közvetítése és fejlesztése


„A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása.”

Információ, programok, utazások, tanácsadás, spontán és szervezett kapcsolatépítés, közhasznú és szakmai információkat közlő kiadványok.

Az intézmény kapcsolatrendszere szerteágazó. A település intézményeit, a működő kulturális, sport és technikai egyesületeket, közhasznú alapítványokat, vendéglátó egységeket és vállalkozókat, a környező települések polgármesteri hivatalait különböző formában és mértékben megtalálhatjuk ebben.

A programok az óvodástól az idős korosztályig, a kiállításoktól a színházi előadásokig, a szabadtéri rendezvényekig, az amatőr és hivatásos előadóktól a tárgyalkotókig számtalan formában megtalálhatók.
A Nyugdíjas klub részére, az általános iskola részére szervezett kirándulások, mind szolgáltatásaink körét bővítik.
Sikeresen működtetjük ingatlan-információs szolgáltatásunkat. Népszerűek informatikai képzéseink és az álláskereső technikák oktatása. Mint IKSZT címbirtokosok működtetjük az munkaerő-piaci segítő, illetve az őstermelők, gazdálkodók számára nyújtandó szolgáltatásainak. (pl. gázolaj visszaigénylés, területalapú támogatás lehívása stb.) Sikeresen működtetjük a munkaerőpiaci segítő szolgáltatást, melyet a kolleganő távozása után is működtetünk.


Kiállítások

Továbbra is nyitottan kezeljük a kiállítási területet. Ez azt jelenti, hogy a helybeli tehetséges alkotók bemutatása, az iskolák, civil társaságok igényei mellett, az évfordulókkal kapcsolatos anyagok, népművészeti örökség és a jelen dokumentumai, valamint nemzetközi kitekintés is jellemzi kiállítási tevékenységünket.


Egyéb tevékenységek


A Művelődési Ház többféle irodai jellegű tevékenységet végez, helye az Információs Központ és Információs Pont. Ezek alapvetően a lakossági szolgáltatás kategóriába sorolhatók.
A szociális vásárok értéke nem érzékelhető azoknak, akik könnyedén meg tudják közelíteni a nagyobb (és általában olcsóbb) bevásárlóközpontokat. Egy szociálisan igazán rászorult ember nem teheti meg, hogy beautózik Debrecenbe, így a helyben biztosított olcsóbb vásárok fontosak a számára.


Kapcsolatrendszer


Kiemelt és fontos feladatnak tekintjük a kialakult kapcsolatrendszer ápolását. Kölcsönösen segítjük egymás munkáját a község oktatási intézményeivel és civil szervezeteivel.

Szoros munkakapcsolatot tartunk fenn az óvodával és iskolával. Részt veszünk a megyei intézmények által szervezett szakmai rendezvényeken és továbbképzéseken.
Gyakorlási helyet és lehetőséget biztosítunk a hallgatók számára, továbbá az ország más felsőoktatási intézményében ilyen irányú szakterületen tanulók számára is.

2006-tól még fontosabbá vált a kistérségekkel való együttműködés, hisz ez nap, mint nap meghatározza tevékenységünket. Úgy érezzük korrekt partneri viszonyt sikerült kialakítani a kistérségi munkaszervezetekkel és a községi önkormányzatokkal egyaránt.

Összegzés


A Balassa Iván Művelődési Ház és Könyvtár teljesíti azokat a feladatokat, amelyek a törvényből és a helyi rendeletből fakadóan rá hárulnak.
Egyre nehezedő financiális körülmények közepette igyekszik a változó társadalmi igényeknek megfelelően végezni kulturális értékmegőrző- és terjesztő tevékenységét.
A településen kevés olyan esemény történik, melyhez ne kérnék az intézmény segítségét. Ha mást nem is, de székeket, asztalokat, hangosítást, színpadot stb. sokszor biztosítunk egy-egy rendezvényhez.
Arra törekszünk, hogy a jövőben a választható programok számát bővítsük és rendezvényeinkkel, kiadványainkkal öregbítsük Báránd hírnevét mind a megyében, mind az országban, s ha lehetőségünk van rá akkor a határainkon túl is. Folytatjuk a már sikeres, több éve megrendezésre kerülő programjainkat.

A művelődési ház és a könyvtár hagyományaihoz híven és lehetőségeihez képest mindent elkövetett a néha szinte emberfeletti feladat megvalósításáért. Ha a 21. századiak a körülmények a legkisebb településen is és van egy közösségi tér, ahova bármikor, bárki betérhet információért, akkor ez a jövő útja.