Kezdőlap
 
Adózás
 


Egyszerűsített bevallás  2013. február 15-ig lehet kérni a NAV segítségéa személyi jövedelemadó bevallás kitöltéséhez

 

Az idei évben is lehetőség van arra, hogy a magánszemély 2012. évre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségének az adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallással tegyen eleget.

 

Az egyszerűsített bevallás elkészítésének feltétele, hogy a magánszemély kitöltse a 1253NY jelű nyilatkozatot, és azt papír alapon aláírva, vagy elektronikus úton 2013. február 15-ig eljuttassa az adóhatóság részére. A nyilatkozat bármelyik ügyfélszolgálati irodában beszerezhető, vagy az adóhatóság honlapjáról (www.nav.gov.hu) is letölthető. A nyilatkozattal együtt munkáltatói igazolást, egyéb iratot beküldeni nem kell!

 

A határidő jogvesztő, elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye.

 

Az adóhatóság a feldolgozott nyilatkozat, valamint a saját adatbázisában nyilvántartott adatokból egy személyre szabott 1253E egyszerűsített bevallást készít, melyet legkésőbb 2013. április 30-ig postáz a nyilatkozaton megadott belföldi postai címre, - illetve amennyiben a nyilatkozat elektronikusan került elküldésre - e-mail címre.

 

Amennyiben a 1253E egyszerűsített bevallásban foglaltakkal a magánszemély egyetért,  még visszaküldenie sem kell. Amennyiben nem ért vele egyet, akkor a javított, kiegészített, módosított bevallást aláírva 2013. május 21-ig vissza kell küldeni az adóhatóságnak.

 

A 1253NY nyilatkozat kitöltésével kapcsolatosan részletesen tájékozódhat az állami adóhatóság honlapján, a NAV Általános Tájékoztató Rendszerén helyi tarifával hívhatótelefonon (06-40/42-42-42), valamint az ügyfélszolgálati helyeken személyesen is.

 

Amennyiben nem kíván (vagy nem élhet) az adóhatóság által elkészítendő bevallás lehetőségével, illetve a 2013. február 15-i határidőt elmulasztotta, úgy a 2012. évben szerzett adóköteles jövedelméről az önadózás szabályai alapján a 1253 vagy - amennyiben a törvényi feltételeknek megfelel – a 1253ADÓNYILATKOZAT jelű nyomtatvány kitöltésével kell eleget tennie. Áfa fizetésre nem kötelezett magánszemély bevallás beadási kötelezettségének határideje: 2013. május 21.

 

Debrecen, 2013. február 5.

 

NAV Hajdú-Bihar Megyei Adóigazgatósága

 
< Előző   Következő >